Firewall. Cât de necesar este ?

Back to Posts

Firewall. Cât de necesar este ?

Conform ultimelor sondaje, peste 70% dintre companii inca nu detin un echipament cu rol de firewall in infrastructura IT. Desi la prima vedere motivul pare sa fie legat direct de costurile echipamentelor, constatam cu ingrijorare procentul destul de mare al companiilor ce nu utilizeaza firewall doar pentru ca managerii nu au fost informati despre utilitatea acestui sistem.

De cele mai multe ori echipamentul cu rol de firewall este confundat cu routerul, ba chiar de si mai multe ori cu routerul simplu. Achizitionat de pe rafturile marilor magazine pentru a face pe fuga o retea intre computerele din companie ori pentru activarea functiei wireless pentru device-urile mobile, routerul simplu NU este un echipament adevarat Firewall.

Cu siguranta va intrebati acum … “De ce? al meu are un buton cu firewall in software-ul de management.

Ei bine, acel simplu buton ce pare ca activeaza functia de firewall in reteaua companiei nu este chiar un firewall adevarat ci doar o simpla functie dintr-un intreg sistem. De cele mai multe ori acel buton iti permite sa configurez un port forward catre un device din retea (DVR, camera IP ori altceva) insa nu filtreaza pachetele asa cum o face un adevarat sistem hardware dedicat pentru firewall.

Pentru ca o infrastructura IT, fie ea a unei companii cu 10 computere sau a unei companii cu 500 de computere sa functioneze corect si sa filtreze cat de mult este posibil milioanele de atacuri cibernetice ce sosesc aleator prin IP-ul extern este necesar un echipament Firewall. Desi noi recomandam echipamente profesionale produse de Fortigate, Sofaware sau Cisco, pentru o companie la inceput de drum este bun chiar si un router performant cu functie dedicata de firewall (voi exemplifica mai jos despre tipurile de routere cu firewall integrat, cu siguranta nu unul achizitionat in fuga de la Carrefour, Cora, Auchan ori Altex).

Totusi, ce face acest firewall pentru compania mea ?

Daca inca aveti in gand aceasta intrebare nu este nici o problema, este normal sa o aveti atat timp cat nu ati fost informati despre utilitatea unui sistem firewall dedicat. Rolul sistemului de protectie dedicat este de a va proteja computerele si serverele din companie impotriva atacurilor cibernetice sosite adesea pe IP-ul extern al companiei. Nu trebuie sa faceti ceva gresit pentru a fi tinta unui atac cibernetic, este suficient sa fiti doar conectati la internet. Probabil va intrebati daca din acest moment, daca nu aveti un firewall in retea, este sigur sa navigati printre paginile web.

Parerea noastra? Nimic nu e sigur insa un firewall dedicat diminueaza sansele ca infrastructura companiei tale sa fie supusa unui atac cibernetic 😉

Share this post

Back to Posts